Om in aanmerking te komen voor een financiering is het noodzakelijk dat je bedrijf ook echt ‘financieringsready’ is. Hoewel dat geen garantie geeft op het verkrijgen van financiering zorgt het wel voor aanzienlijke grotere kans van slagen. Een goede check vooraf scheelt je veel tijd en onnodige kosten.
Het mag geen verrassing zijn dat ook financiers hun lening willen terugontvangen. Om deze reden vragen ze om zekerheden.
Je krijgt geen lening op basis van aannames en algemeenheden. Tastbaar bewijs bij je plannen is doorslaggevend.
Een recent en gedetailleerd jaarverslag geeft in je bezittingen en schulden. Wanneer je deze niet hebt sta je flink op achterstand
Ben je financieringsready?
Dan kunnen we een ondernemingsplan voor je maken. Kies je plan en kom goed voor de dag!
Heb je de stappen doorlopen en ben je niet financieringsready? Geen Zorgen. Dan maken we je financieringsready!
Mantelaar is een zorgonderneming die zorgstudenten koppelt aan ouderen voor zorg én gezelschap. Deze innovatieve onderneming experimenteert via deze weg met nieuwe vormen van zorgaanbod.
In 2019 (toen nog O’Hulp) liet Mantelaar een ondernemingsplan maken om mee te dingen naar een innovatieprijs.
Bruud! maakt al 20 jaar betonnen rotsformaties voor zwembaden en dierentuinen. Om de locatie ook geschikt te maken als bijzondere accommodatie voor bezoekers van de Biesbosch was aanvullende financiering nodig.
Bruud! liet een ondernemingsplan maken om een financiering aan te vragen. In mei 2020 werd akkoord gegeven.
Otto e mezzo is inmiddels een paar jaar een begrip in Dordrecht. In 2014 gestart in een piepkleine keuken en met een kritische recensie, inmiddels uitgegroeid tot een levendige plek opo de Vismarkt in Dordrecht.
Voor oprichter Dick maakten we (toen nog OndernemingsplanHulp) een ondernemingsplan voor het aanvragen van financiering.
Zekerheden geven een geldverstrekker de garantie dat ze hun lening ook echt terugontvangen. Er zijn heel veel verschillende soorten zekerheden denkbaar. Hieronder staan een aantal vormen van zekerheden:
Bedrijfsmiddelen vertegenwoordigen een economische waarde, zowel bij aanschaf als bij overname. Goede jaarcijfers maken dit inzichtelijk. Financiers kunnen een deel van deze waarde meenemen als zekerheid.
Wanneer je een eigen woning hebt kun je soms de waarde van de woning als onderpand inbrengen voor het financieren van je bedrijfsplannen. Belangrijk is wel dat een eventuele (levens)partner meetekent en dat het daarbij duidelijk is dat je daarmee persoonlijk aansprakelijk wordt voor eventuele betalingsachterstanden bij de bank.
Een eigen kapitaalinjectie die voldoende groot is verkleind het risico voor de financier. Hierdoor wordt de kans van slagen fors groter. Denk hierbij aan spaargeld van jezelf, aandeelhouders of van andere (private) kapitaalverstrekkers.
Je eigen betaalgedrag en je betaalhistorie kan een rol spelen voor een bankier om wel of niet over te gaan tot financiering. De bankier doet daarvoor meestal een check via het Bureau Kredietregistratie. Heb je daar achterstanden die vraagtekens oproepen? Houd er dan rekening mee dat de kans van slagen aanzienlijk wordt verkleind.
Een zekere opbrengstenstroom van je klanten helpt de kans van slagen te vergroten. Wanneer klanten bijvoorbeeld abonnementen aflsuiten voor langere tijd, of wanneer je aantoonbaar een grote groep trouwe klanten hebt dan kan de bank hieruit een bepaalde mate van zekerheid halen. Te allen tijde is het van belang dat je je argumenten op dit punt aan kan tonen.
Kun je Op dit moment nog géén of onvoldoende zekerheden verstrekken aan een financier? Geen nood, daar zijn oplossingen voor. Wij kunnen hierover adviseren in een adviesgesprek. Kijk daarvoor bij het zekerhedentraject onder de dienst ‘supporttrajecten‘.
Tijdens een financieringsaanvraag is het noodzakelijk dat doorslaggevende informatie wordt onderbouwd met concrete ‘bewijsvoering’. Hiermee toon je aan dat je beweringen ook echt ergens op gebaseerd zijn. Dat is niet ingewikkeld, maar soms vergt het wel tijd om de juiste stukken bijeen te brengen. Houd hiermee rekening tijdens je planning.
De mate waarin validatie nodig is en de diepte daarvan verschilt per situatie. Voor bestaande onderneming in een traditionele sector is een korte toelichting met verwijzing naar ervaringscijfers wellicht al genoeg. Voor een startup in een innovatieve nieuwe markt is een meer gedetailleerde onderbouwing, soms met een marktanalyse, noodzakelijk.
Wanneer je marktvalidatie nog niet stevig genoeg is kunnen we je helpen met het versterken van je business case. We maken daarvoor gebruik van een validatietraject. Dit traject vindt plaats voorafgaand aan het maken van het businessplan voor financiering.
De aanpak, de gekozen methoden en technieken en de diepte van het traject stemmen we gezamenlijk af. Kijk voor meer informatie hierover bij de supporttrajecten.
Verreweg de meest waardevolle informatie binnen een marktonderzoek bestaat uit echte ervaringsgegevens. Door afnemersgedrag te meten en te analyseren krijg je inzicht in hoe je het aanbod kan versterken. Bij startups en nieuwe bedrijfsconcepten kunnen lean startup principes uitkomst bieden.
In aanvulling daarop (of in plaats daarvan) kan ter versterking van je businesscase gebruik worden gemaakt van vraag- aanbod analyses, interne analyses, externe analyses en trendanalyses.
Ter beoordeling van prestaties uit het verleden vragen financiers verschillende gegevens van je. Denk daarbij aan:
Er zijn uiteraard meerdere manieren om de benodigde gegevens bijeen te brengen. Welke manier van werken je ook kiest, in alle gevallen is het van belang dat je boekhouding kloppend is en dat een logische verklaring kan worden gegeven voor eventuele afwijkingen.
Als je een goede relatie onderhoudt met je boekhouder dan is dat over het algemeen de meest logische aanpak voor het bijeenbrengen van je jaarcijfers. Houdt er daarbij rekening mee dat, wanneer je administratie nog niet op orde is, er tijd nodig is om de jaarverslagen te maken.
Wanneer je een eigen boekhouder inschakelt komen we graag al vroegtijdig met hem of haar in contact. We kunnen dan al direct een logische financieringstactiek afstemmen die kan worden onderbouwd in de jaarverslagen.
Heb je een actuele administratie en is je boekhouding op orde? Dan kun je meestal zelf of met hulp van je accountant in korte tijd de benodigde financiële inzichten bijeenbrengen. Van daaruit kunnen wij aan het werk met het maken van een onderbouwde prognose.
Let erop dat een financier soms vraagt om een verklaring ten aanzien van de herkomst van de cijfers. We kunnen daarin adviseren.
Voor we gaan starten doen we zelf nog een check op de kwaliteit van de gegevens. Eventuele problemen met de cijfers komen dan vroeg aan het licht.
Heb je nog geen (geschikte) boekhouder of heeft hij of zij geen tijd om je op korte termijn verder te helpen? In dat geval kun je terecht bij een van onze partners.
Zij nemen het opmaken van de jaarrekeningen voor je uit handen en stemmen met ons ook al direct een financieringstactiek af. Hierdoor zijn de stukken volledig in lijn met je toekomstige plannen.
Neem dan contact op met Schuurman & de Leeuw, Accountants en Belastingadviseurs
Nee hoor. Na ontvangst van je aanvraag nemen we eerst even contact op. We spreken kort met elkaar de verwachtingen door. Je zit nog nergens aan vast.
Je gegevens worden gebruikt om contact op te nemen en om alvast een beeld te vormen van je situatie. We gebruiken de gegevens alleen voor interne doeleinden.
De onderstaande prijzen zijn vanafprijzen, exclusief btw. Gezamenlijk overleggen we welk pakket het beste bij je past en of aanvullingen gewenst zijn.
Na ontvangst van je bericht nemen we contact op, het liefst per telefoon. We spreken dan je situatie door en bekijken gezamenlijk wat we voor je kunnen doen.
Je gegevens worden gebruikt om contact op te nemen en om alvast een beeld te vormen van je situatie. We gebruiken de gegevens alleen voor interne doeleinden en worden niet ongevraagd met derden gedeeld.
Na ontvangst van je bericht nemen we contact op, het liefst per telefoon. We horen dan graag meer over plannen.
Je gegevens worden gebruikt om contact op te nemen en om alvast een beeld te vormen van je situatie. We gebruiken de gegevens alleen voor interne doeleinden en worden niet ongevraagd met derden gedeeld.
Na ontvangst van je bericht nemen we contact op, het liefst per telefoon. We horen dan graag meer over plannen.
Je gegevens worden gebruikt om contact op te nemen en om alvast een beeld te vormen van je situatie. We gebruiken de gegevens alleen voor interne doeleinden en worden niet ongevraagd met derden gedeeld.
In onze cookieverklaring vertellen we je hier meer over.
Na ontvangst van je bericht nemen we contact op, het liefst per telefoon. We horen dan graag meer over plannen.
Je gegevens worden gebruikt om contact op te nemen en om alvast een beeld te vormen van je situatie. We gebruiken de gegevens alleen voor interne doeleinden en worden niet ongevraagd met derden gedeeld.
Bedankt voor je bericht!
We nemen zo snel mogelijk contact met je op.